Izdelava biometrične fotografije

Da  imaš na upravni enoti lahko take težave s fotografijami, si pa res nisem mislil!!!

Že nekaj časa sam izdelujem fotografije za dokumente družinskih članov. Ker smo potrebovali fotografije za potne liste, sem malo pobrskal po internetu, našel navodila za izdelavo biometrične fotografije in naredil fotografije. Slikanje trimesečnega otroka za potni list ni enostavna reč. Tinkari je namreč potrebno glavo še ves čas podpirati.

Biometrična fotografija, biometrični potni list…. Kako strokovno se to sliši, v bistvu pa to samo pomeni fotografija direktno v obraz, z zaprtimi usti. ;)

Ne vem točno kako ampak iz fotografiranja je izpadla moja boljša polovica, ki pa se je, glede na časnovno stisko odločila za fotografiranje pri Foto Tivoli. Na fotografiji je izgledala grozno, a “oni že vedo, kaj delajo”. Fotografije so bile očitno preveč izostrene (oversharpening) in pretirano kontrastne. Verjetno v PS pritisnejo avtolevels, pa pride ven kar pride….

Po treh urah čakanja na upravni enoti, kjer nam je avtomat napovedal le uro čakanja, smo bili vključno z dojenčkom že vsi siti vsega. Potem pa šok! Prijazna gospa za okencem nam je prijazno zavrnila doma izdelane fotografije!!! Da po njenem niso po standardih… Dojenček pa joka….

Žal jaz po vsem tem nisem bil več v stanju, da bi ji prijazno odgovoril. Nekaj trenutkov so vsi ljudje v polni čakalnici gledali v mojo smer… Zmerom bolj glasno sem ji dokazoval, da so fotografije po standardih, ona pa se je brez trdnih argumentov in tudi ne več prav prijazno branila, da pač niso. Na srečo so imeli pri roki navodila za izdelavo biometričnih potnih listov in s primerjavami naših fotografij s tistimi v brošuri, sem ji pokazal, da so take, kot bi morale biti, a to ni pomagalo.

Potem je poklicala kolegico (mogoče je bila nadrejena, kdo bi vedel), ki se je sprehajala v ozadju. Tudi ta je le strokovno od daleč pogledala fotografije in strokovno ugotovila, da niso po standardih. Argumenti so bili prav smešni. Da sem slikal preveč od blizu (z 70-200 objektivom za portret pač ni potrebno biti prav blizu), pozabili pa sta, da je v standardih velikost obraza na fotografiji določena v mm in sicer od-do. In fotografije so bile pod zgornjo mejo. Potem jima je šlo v nos, da imam na svoji fotografiji odrezane lase. Imam pač malo daljše!!! Pa je bila na srečo v brošuri tudi fotografija z odrezanimi lasmi, označena kot dober primer… A ni zaleglo.

Najbolj smešen del dialoga pa je bil….

“Poglejte, takale mora biti fotografija!” pokaže “grozno” fotografijo iz Foto Tivolija. “Pa vidite, kako je grozna.” “Fotografije za potni list morajo pač biti take, grozne.”   :) :) :)

Ker nisem odnehal, so me opozorili, da fotografije lahko sprejmejo, ampak da bodo sigurno zavrnjene s strani proizvajalca potnih listov. V redu, kakorkoli…. Verjel sem, da so vsaj tam kakšni “strokovnjaki”, ki preverijo fotografijo po njihovih standardih. Dogovorili smo se, da so vzeli moj mobitel in da me pokličejo, če bo potrebno (in sigurno bo!) zamenjati fotografije. “…in to seveda podaljša postopek!”

Ko smo se odpravili domov, se se mi dejansko tresle roke od prevelike doze adrenalina v krvi. In to naj bo naša “ljudem prijazna javna uprava”?!?!?

In epilog?

Včeraj zvečer (petek) se vrnemo z izleta in pričaka nas prijazna pošta z upravne enote. Fotografija posneta v Foto Tivoli (edina, ki je menda bila po standardih) NI V REDU, ker so na fotografiji odprta usta in vidni zobje. Sedaj pa čakam na torek, ko bo očitno zopet celotna čakalnica gledala v mojo smer. Aja, pa seveda bom tudi fotografije za Barbaro naredil sam!

PS: Javno sprašujem (če slučajno kdo od uprave kdaj zatava na moj blog) kdo je odgovoren za preverjanje biometričnih fotografij, ki jih ljudje prinesejo za izdelavo potnega lista in kakšne pristojnosti imajo uradniki, ki jih sprejemajo? So bili na tečaju in vedo kakšna mora biti fotografija, da je v redu? Imajo pravico zavrniti fotografijo po svojem “občutku”?

16 Responses to “Izdelava biometrične fotografije”

 1. Mih@ says:

  LOL Podn :D
  Jaz se grem ponavadi tudi v studio fotkat, k znancem, tko da đabe skos pridem, sam vseen nardijo take lame fotke, da brezveze. Pa kok so veseli, da majo digitalca, da ti lahko pokaže, da je naredu dve (!) fotki, pa lahko karr izbereš katera je boljša :o Čudež :D LOL

 2. Jaka says:

  Tale naša uprava je čista tema. Jaz si osebne izkaznice iz principa nisem dal več delat. Potni list še velja, študentska pa tudi.
  Že vidim, kako se bom skregal na okencu, ko bo treba podaljšat potni list.

 3. Barbara says:

  Ja, podn res, sm zadnjič Tomažu še rekla, da nej ne nadira tam ljudi, ker niso nč krivi, zdej pa sori, mislm drgač.Preveč si prvoščijo. Ko smo šli delat potnič, je blo tam cel dan poln ljudi, zuni in noter, ki so (smo) čakali in čakali da ne govorim o slabem zraku noter. Kej tacga še nisem nikol doživela. In pol ti po petih dnevih povejo, da boš moral skoz vse še enkrat.Mi pa imamo namen it na morje in mi še ni jasno, kako nej se prešvercam čez mejo.Aja, foto tivoli pa tud, neprijazni so, posadijo te na stol, dajo dva napotka in nardijo groooozneee fotke, štiri enake.

 4. trik says:

  tu mac tu mac!
  totaln podn.

 5. Klemen says:

  Hihi, jaz sem slikal brata. Postavil dva softboxa, nataknil 50 mm objektiv, dal blendo tam na okoli 10 in naredil 5 fotk. Na širih se je totalno režal, tak da imam eno, kjer se je dejansko le malo.. Naredim fletno moder layer za ozadje, na 10×15 fotko zložim 8 portretov, dam razvit, razrežem, prinesem na UE in… Čez par dni je bil dokument doma. Sem pa prej preventivno naročil, da naj pove, da je fotografiral “en iz Domžal”, ker očitno so malce občutljivi na domačo kuhinjo :)
  Aja, če koga zanima končni produkt:
  http://shrani.si/files/zaosebno12hbf.jpg

 6. tea says:

  ma, s temi fotkami so povsod totalni idioti. meni so na ameriski ambasadi zavrnili pravokotno fotko (pac klasicne mere, kot so recimo za potni list ali osebno), in zahtevali kvadratno. ker nujno rabijo kvadratno za vizo, drugace ne gre. se grem slikat kvadratno, ceprav imam izdelanih 10 pravokotnih. prinesem fotko, naslednji dan dobim vizo, na kateri je fotka OBREZANA, tako da ima zdaj enaka razmerja, kot jih imajo vse normalne fotke za vse ostale dokumente.

 7. B5 says:

  Mali korak za človeka, velik korak za fotografa! Odlična zgodba!
  B5

 8. mojemu otroku, 16 let, pa so zzadnjič na UE Ljubljana za vrnili fotke, ki jih je naredil pri “pravem fotografu” v Mostah (nekje pri tržnici). zato, baje, ker se pri skeniranju pokažejo neki “fleki”. in potem mu fotograf še ni hotel denarja vrnit … mislim, kdo tukaj koga zajebava?

 9. dorc says:

  torej se je na fotografiji videlo zobe ali ne?

 10. tomazl says:

  Če si res gledal zelo od blizu in natančno, se je videlo delček zob. Ampak zavrnitev je vsekakor pretiravanje.

 11. kai says:

  glupi. ko si povedal, kaj se vam je zgodilo, sem dala iz varnostnih razlogov delat samo osebno. varnost živcev in fizicnega izgleda une babe za okenčkom, seveda.

 12. [...] Ob vsej drami s potnimi listi (zgodbo preberi tu), sem pozabil napisati, da me je za potni list slikal moj štiri letni sin. In to očitno dobro, saj smo danes zjutraj prejeli nove potne liste. [...]

 13. tanja says:

  Odlična zgodba.Moja še poteka-sem se slikala že 4 krat pri fotografu

  (oni so me 3-krat poslali “svojemu” fotografu ker on ve kako se to dela)

  Še zmiram niso dobre slike- imam pa bele lase in se bom verjetno mogla pobarvati da si “bom podobna ” in da me lahko BIOMETRIČNO obdelajo

 14. spawn says:

  Citiram: (Pet-in-g-seks – Fotke so zavrnili zato, baje, ker se pri skeniranju pokažejo neki “fleki”.)

  Če fotograf naredi fotke na grobem papirju (pikčastem po površini), se pri skeniranju pojavijo fleki oziroma moire in fotke res izgledajo grozne. Fotograf mora obvezno narediti fotke na mat papirju.

  He, he,… Na UE so pa itak vsi mojstri fotografije. :)

 15. Andrej says:

  Samo teh navodil http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/SOJ/pdf/0813506_zlozenka2.pdf se pa ne držijo. Imel sem točno tako sliko kot je v navodilih čisto desno zgoraj, kjer je velikost obraza 36 mm in so lasje malo odrezani stran. Vendar to ni veljalo, ker mora biti nekaj prostora med lasem in robom slike. Ne vem zakaj to objavljajo, če pa se v praksi tega ne držijo.

 16. Petar Veliki says:

  Ja, evo jaz si ravno printam slike za bio-pasoš. Kar staro sem skeniral. Bo OK. Sicer slikati portret s 70-200 je bolj slaba opcija, tudi če maš full frame.

  Sicer majo par neumnih zathev, gledati naravnost z očmi, pa da ne bo odseva z očal – ob flešu bo to malo morgen.

Leave a Reply