Microstock, ali kako prodati svoje digitalne fotografije…

Nastanek 

FotkanjeTeorija mikrostock internetnih strani se je rodila, ko je v začetku leta 2000 Bruce Livingston (Bitter) skupaj s prijatelji postavil internetno stran in jo poimenoval iStock. Na tak način so želeli tržiti predvsem svojo zbirko fotografij, vendar so sistem pustili odprt, tako da se je lahko pridružil vsak fotograf, ki je želel na ta način prodajati svoje fotografije. Kratek začetni čas je šlo za izmenjavo fotografij med oblikovalci, kmalu pa so začeli za fotografije tudi zaračunavati. 
iStock so tržili kot ‘Designer’s little secret.’  (Mala skrivnost oblikovalcev.) 

Filozofija 

Microstock internetne strani temeljijo na filozofiji micropayments, kar pomeni, da je cena za posamezno fotografijo izredno nizka. Ker pa dodobra izkoriščajo razmah interneta, je tržišče velikansko, kar pomeni veliko število kupcev in ogromno število prodanih fotografij. Ko majhen znesek od prodaje ene fotografije pomnožimo z velikim številom nakupov, pridemo do zneskov, ki celo presegajo standarde pri klasičnih stock agencijah. 

Večina microstock internetnih strani deluje na filozofiji Royalty-Free prodaje fotografij, kar pomeni, da si z enim nakupom fotografije kupec zagotovi pravico uporabe fotografije za različne projekte z minimalnimi omejitvami npr. naklada ne sme presegati 500.000 kopij, fotografij se ne sme preprodajati in podobno. V zadnjem času je iStock uvedel tudi razširjeno licenco (Extended license), kjer lahko kupec za večjo ceno pridobi tudi te pravice. 

Skupnost 

Poleg baze fotografij je iStock tudi zelo močna skupnost uporabnikov, kjer lahko vsakdo dobi pomoč, kritiko fotografij, nasvete, sodeluje v občasnih natečajih in na delavnicah, ki so jih poimenovali iStockAlypse. Ravno to pa je najmočnejše orodje microstock internetnih strani, saj lahko amaterski fotograf dobi vsakršne informacije, pomoč in s tem hitro napreduje. 

Microstock internetne strani

www.istockphoto.com je bila prva internetna stran, ki je še vedno vodilna in vam jo tudi najbolj priporočam. Standardi za fotografije so visoki, vendar je tudi povprečen zaslužek na fotografijo najvišji. Fotografi zaslužijo 20% do 40% od prodane fotografije. 

Shutterstock ShutterStock je bila prva stran, ki je uvedla sistem naročnine. Kupci ne plačujejo za posamezno fotografijo ampak plačajo mesečno ali letno naročnino in lahko s strani prenesejo določeno število fotografij na dan. Fotograf pa prav tako dobi določen znesek (sicer manjši kot na iStock-u) od vsake kupcu prenešene fotografije. Ta znesek je trenutno $0,25.

Dreamstime Dreamstime je nastal kot kopija iStocka. Zanimiv je predvsem, ker ponuja 50% do 65% zaslužka oz. $0,50 za prenešeno fotografijo pri naročninah. Ker pa je prodaja nižja, kot na prvih dveh, je tudi skupni zaslužek nižji. V zadnjem času pa ponuja tudi možnost naročnine.

CanstockPhoto CanstockPhoto je zaenkrat manjši, vendar hitro kopira novosti, ki jih uvajaja konkurenca. Ponujajo 50% od prodane fotografije oz. $0,25 od vsake prenešene fotografije pri naročninah.

Fotolia Fotolia je hitro rastoča baza, kjer standardi zaenkrat še niso tako visoki. Plačajo 33%  in več. 

Nova microstock internetna mesta se rojevajo in umirajo. Opisal sem samo tiste za katere menim, da fotografom prinašajo primeren zaslužek. Odločil sem se na podlagi razprav na različnih forumih. Vrstni red spletnih mest je enak pričakovani velikosti zaslužka. Manjših spletnih mest ne bom opisoval. Lahko jih najdete na internetu.

Ekskluzivnost 

Nekatera mesta ponujajo ugodnosti za eksluzivnost. In sicer na dva načina. iStock naprimer ponuja ugodnosti za eksluzivne fotografe, kar pomeni da fotograf lahko prodaja svoje Royalty-Free fotografije le pri njih. Medtem ko spet drugi (npr. Fotolia in CanstockPhoto) ponujajo ugodnosti za ekskluzivne fotografije – torej fotografije, ki jih ne ponujate na drugih straneh. Ugodnosti so predvsem v višjih procentih (tudi do dvakrat višji na iStocku) pa do raznih privilegijev (npr. brezplačnih vizitk na iStocku). 

iStock 

Naj na kratko opišem, kakšen je postopek, ko želimo prodajati fotografije na iStock-u. Po uspešni registraciji novega uporabnika in pritisku na Upload pridemo do nekaj tekstov, ki jih je zanimivo prebrati, saj natančneje povejo, kar mora fotograf vedeti. Lahko jih tudi preskočite, vendar boste težje pravilno izpolnili kviz, ki je naslednji korak. Po uspešno opravljenem testu fotograf naloži tri fotografije, ki predstavljajo njegovo delo. Tako lahko na iStocku ugotovijo, ali so vaše fotografije dovolj dobre za komercialno uporabo. Predlagam, da naložite svoja najboljša dela in nikakor ne izberite raznih sončnih zahodov, rož in domače mačke, ker boste s temi temami težko prepričali pregledovalce. Potem pa po nekajdnevnem (tedenskem) čakanju, na iStock se namreč dnevno vključi več sto fotografov, dobite sporočilo, ali so vaše fotografije dovolj dobre za prodajo ali ne. Če slučajno niste sprejeti, lahko poskusite z boljšimi fotografijami. 

Ko pa enkrat dobite status fotografa, lahko vsak dan naložite določeno število fotografij. Vsaki fotografiji je potrebno določiti ključne besede (keywords in tags) in jih uvrstiti v kategorije. Kategorije in ključne besede lahko kopirate od vaših podobnih fotografij, da gre delo hitreje. Ključ za dobro prodajo so dobro izbrane ključne besede. Fotografija je lahko še tako izvrstna, vendar če jo kupci ne bodo našli zaradi neprimernih ključnih besed, je ne boste prodali. Zato priporočam, da si malo pogledate, katere ključne besede imajo dobro prodajane fotografije. Vsako fotografijo pregleda eden od inšpektorjev in odloči, ali je primerna za uvrstitev v bazo ali ne. Na začetku je zavrnjenih fotografij ponavadi veliko, vendar lahko procent sprejetih fotografij hitro zvišamo, če zavrnitev ne sprejmemo kot poraz ampak kot priložnost za učenje. 

Ko pridemo do 500 prodanih fotografij,  se lahko odločimo za eksluzivnost. Vsekakor boste na začetku zaslužili več, če boste vse fotografije prodajali na vseh straneh, vendar bodite pazljivi, ker če se kasneje odločite za eksluzivnost, boste morali na nekaterih straneh počakati tudi do 6 mesecev, da boste lahko svoje fotografije zbrisali iz baze. Na raznih forumih zasledim različne podatke glede zaslužka. Verjamen, da se lahko zasluži malenkost več, če prodajate fotografije na vseh straneh, vendar to predstavlja tudi veliko več dela. Odločitev je vaša. Jaz sem se po testiranju različnih strani odločil za ekluzivnost pri iStock-u. Predvsem zato, ker nimam časa dajati vseh fotografij na vse strani.

Morda še glede pričakovanih zaslužkov… Zasledil sem podatke, da ljudje zaslužijo od nekaj dolarjev na fotografijo na leto pa vse do $20 in več na fotografijo na leto. Sam sem nekje vmes. Vsekakor sistem microstock deluje na večje količine fotografij. Z eno, pa naj je še tako fantastična, ne boste obogateli. 

In kako do zasluženega denarja? Vse strani ponujajo možnost, da vam pošljejo ček. Ček nato unovčite v vaši banki. Žal večina bank ček pošlje na unovčenje, kar traja nekaj tednov. Storitev pa zaračunajo 1000 SIT ali več. Nekatere strani pa ponujajo tudi PayPal (žal ga v Sloveniji še ni mogoče uporabljati za prejemanje plačil) in MoneyBookers, ki se je po mojih izkušnjah izkazal za najcenejšega in najhitrejšega.  

Ker so zaslužki z microstock strani avtorski honorar, ga potrebno prijaviti tudi DURS. To naredite z obrazcem Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz drugega pogodbenega razmerja) – DOHZAP št. 2. DURS nato pošlje položnico za plačilo akontacije dohodnine (25% od 90% zaslužka), ki jo v 30. dneh poravnate. Zneske nato prijavite v dohodninsko napoved. 

Kako naprej 

Microstock internetne strani se izredno hitro razvijajo in predstavljajo vedno večjo konkurenco bolj klasičnim stock agencijam. Le-te pa se že ubadajo z manjšimi prihodki od prodaje. Da je imel Bruce Livingston dobro idejo in da je načina dela microstock industrije pravilen pa je potrdil nakup iStocka s strani največje fotografske agencije na svetu – Getty Images. iStock so kupili za 50 miljonov dolarjev. Tudi jaz sem se bal, da bi radi s tem preprečili, kar iStock dela, vendar se je izkazalo, da želijo predvsem ujeti vlak, ki pelje v prihodnost. Getty Images je npr. iStock izbral za eno svojih prioritet za prihajajoče četrtletje. Microstock je torej med nami in bo tu ostal še naprej! 

Kaj boste torej naredili s svojimi fotografijami je vaša stvar. Vendar vam iz lastne izkušnje povem, da je prijeten občutek, ko vam prodaja fotografij, ki ste jih izbrali iz svoje obstoječe zbirke prinaša denar za financiranje vašega hobija. Še bolj zanimivo pa je, ko začnete razmišljati, da bi vaš hobi postal vaš osnovni vir zasluška. 

PS: Naj opozorim tudi na dejstvo, da lahko od microstock-anja postaneš odvisen. Komaj čakaš, da prideš do računalnika in pogledaš, ali so tvoje zadnje fotografije že sprejete, katere so se prodale, kdo vse ti je odgovoril na tvoja vprašanja… Potem pa še iskanje lastnih fotografij na internetu, v revijah… Kako neverjetno dobro se počutiš, ko zagledaš svojo fotografijo na internetni strani ali pa celo v eni od slovenskih revij.

PPS: Na koncu naj povem še, da skoraj vse strani ponujajo tudi majhne kompenzacije za nove fotografe in kupce, ki jih pripeljete. Vse povezave na microstock strani v tem članku so narejene tako, da se mi lahko z njihovo uporabo zahvalite za informacije v tem članku, za katere upam, da vam bodo koristile. Jaz sem vse to odkril na težji način… ;)

17 Responses to “Microstock, ali kako prodati svoje digitalne fotografije…”

 1. Hirkani says:

  Odličen članek, vse na enem mestu. Hvala!

 2. Bojan says:

  Super!

 3. Denis says:

  Res super clanek. Zelo koristno. Hvala in lp

 4. Jaka says:

  Hvala za info.

  Me pa bolj zanima nakup kot prodaja.

 5. focsa says:

  Bravo!

 6. Jan says:

  super članek!

  s kakšnimi fotografijami pa potem naj človek poskusi?

  lp

 7. Jure says:

  Ma stari ti si znoru!!! Bravo za res odličen članek…l

 8. mitjamavsar says:

  Vsekakor objavi še kje drugje kot na blogu!

 9. tom says:

  hvala za pojasnila

 10. Super si tole napisal. Prosim, me lahko kontaktiraš na mail.

  Hvala!

  Lep pozdrav tebi in tvojim bralcem.

  Marjan Laznik

 11. Miha says:

  Res odlično napisano! Žal se ne ukvarjam s tako zvrstjo fotografije, da bi mi to prišlo v poštev, pa vseeno v bodoče mogoče pride prav!
  Hvala

 12. B5 says:

  Rock in Roll za članek! Kaj pa so tvoje izkušnje z ALamy agencijo? Pa še to. Največja agencija je Corbis, druga pa Getty. Čerav se zadeva res hitro obrača.

  B5

 13. tomazl says:

  Moje izkušnje z Alamy so pravzaprav dobre. Testno sem poslal nekaj deset fotografij in v dveh letih celo prodal eno. Fotografija se je prodala za $1400, kar mi prav gode… :) Vendar so provizije in davki visoki, tako da je do mene prišlo le okoli $600.

  Glede agencij sem pa bral, da je prva Getty, ampak o tem se pač nima smisla pogovarjati… Ti verjamem.

  Ravno pa podpisujem pogodbo z Getty, pa bomo videli kako bo šlo tam.

 14. marjan paternoster says:

  tvoj tekst je napisan mirno in razsodno. Zanima mel kdo si,,,

 15. UROŠ says:

  Jaz bi osebno kupil kakšno sliko Arnold Schwarzeneggera (po možnosti ČB) večje dimenzije za v okvir. Kje bi se dalo kaj takšnega dobit?

  usupancic@gmail.com

 16. luka denić says:

  Spoštovani g.Tomaž,smo skupina “mlajših” fotoamaterjev iz Obale,ki je zainteresirana za objavljanje in prodajo fotografij preko Stockphoto-a.Prebrali smo tvoj prispevek,ki je zelo lep in opširen ,vendar nam ni čisto vse jasno.Predlagamo,da se enkrat dobimo(ko tebi ustreza) in da nam vse te zadeve razložiš podrobno.Seveda bo cela skupina pod teboj,tako da boš tudi Ti imel nekatere koristi od tega.Lp Luka Denić.
  P.S.Lahko me kontaktiraš tudi na tel.GSM 031/296-976.Lep dan,ter lepe in vesele Velikonočne praznike ti želimo.

Leave a Reply